info@stopel-belastingadviesburo.nl 31 (0) 654 954 928

Aangifte inkomstenbelasting 2023

Aangifte doen van de inkomstenbelasting is iets wat elk jaar weer terug komt. Het kan een vervelende klus zijn waar u uiteindelijk misschien wel weer geld aan over houdt. Ook over het jaar 2023 moet u bepaalde zaken weer doorgeven aan de Belastingdienst.

Welke informatie heeft u nodig voor uw aangifte?

Als u aangifte gaat doen van uw inkomstenbelasting, dan heeft u een aantal papieren nodig. Ten eerste moet u denken aan de loongegevens. Deze vindt u terug op uw jaaropgave. De overige aftrekposten variëren per persoon.

Wanneer u de formulieren invult, of digitaal uw aangifte doet, komen alle aftrekposten aan bod. Het is verstandig om goed na te gaan waar u recht op heeft. Wel moet u zich bedenken dat u altijd een soort van bewijs van de kosten in bezit moet hebben. Het is daarom aan te raden dat u zich het hele jaar door bewust bent van deze eventuele aftrekposten.

Een van de belangrijkste aftrekposten, zijn de zorgkosten. Sommige kosten op het gebied van de zorg kunt u bij de belastingaangifte opgeven. Denk bijvoorbeeld aan vervoerskosten naar het ziekenhuis of uitgaven voor bepaalde behandelingen. Kijk voor uw specifieke situatie altijd goed wat u als aftrekpost op mag voeren.

Voldoet u aan bepaalde voorwaarden dan heeft u bijvoorbeeld recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Wanneer u een koophuis heeft, krijg u hier ook mee te maken tijdens uw aangifte inkomstenbelasting 2023. Het gaat hier om de aftrekbare rente en kosten van de eigen woning en de zogenaamde eigenwoningforfait. Dit is een extra belasting voor huiseigenaren. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van uw huis.

1 mei, een belangrijke datum!

De aangifte van uw inkomstenbelasting over 2023moet op 1 mei 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst. Wanneer u dit op tijd geregeld heeft, krijgt u meestal voor 1 juli bericht. Toch is het ook mogelijk om uitstel aan te vragen. Dit kunt u nodig hebben om nog meer gegevens te verzamelen. Over het algemeen wordt die ook verkregen wanneer u een aanvraag doet. De aangifte inkomstenbelasting 2023 behoort dan voor 1 september gedaan te worden. Deze termijn kan ook verlengd worden als u gebruikt maakt van een belastingconsulent. U dient uiterlijk de aangifte in te dienen voor 1 mei 2025.

Aangifte doen van de inkomstenbelasting kan soms een lastige klus zijn. Wanneer u veel posten heeft en niet zo goed weet hoe u het aan moet pakken, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een belastingconsulent.